День морозива

10 червня — Всесвітній день морозива.

Його вирішено було відзначати цього дня, оскільки збереглися дані, що саме з 10 червня морозиво почали продавати у роздрібній торгівлі.

Точна ж дата появи цих ласощів невідома, бо ще в стародавні часи люди навчилися змішувати фруктовий сік із льодом, що теж можна назвати одним із різновидів морозива.

За право називатися батьками морозива можуть поборотись кілька народів.

У першу чергу, китайці — саме вони першими почали робити солодкий лід, рецепт якого тримали у суворій таємниці.

Китайці вважали, що ремесла виробництва шовку й морозива принесуть їм світову славу.

З шовком так і вийшло.

А стосовно морозива вони прорахувалися.

У китайців цей засіб від спеки перейняли араби, індуси, перси.

У IV столітті до н. е. Олександр Македонський, який погано переносив спеку, вживав фруктові соки зі снігом, який доставляли з гірських вершин раби.

Любив морозиво і римський імператор Нерон (1 століття н. е.).

У Русі, де також ніхто не знав нічого про китайське морозиво, набув поширення спосіб приготування холодного десерту: заморожене молоко дрібно стругали й перемішували зі свіжими ягодами.

Трохи пізніше почали заморожувати сир, вершки й додавати сухі родзинки чи абрикоси.

У ХІІІ столітті італійський мандрівник Марко Поло привіз у Європу кілька способів приготування невідомої доти страви.

Влітку 1660 італієць Франческо Прокопіо відкрив у Парижі продаж морозива і став першим європейським морозивником.

Незабаром морозиво підкорило увесь світ.

З 1750 року у Франції почали виготовляти цю страву, яка швидко став улюбленою цілорічно.

У США перше згадування про відкритий продаж морозива зустрічаємо в травні 1777 року.

Виробництво його стрімко зросло наприкінці XIX століття, коли з'явилися досконалі холодильні машини.

Словом, морозиво — продукт міжнародний.

Слов'яни принесли в спосіб приготування страви різноманітні наповнювачі, в Західній Європі винайшли безліч промислових способів його виробництва, американці придумали самодій для виробництва вафельних чашечок та ескімо (морозиво на паличці, глазуроване шоколадом).

1851 року в Балтиморі молочар Джекоб Фуссель заснував перше у світі виробництво з виготовлення морозива.

Найпопулярніше морозиво — ванільне, за ним йдуть вершкове, шоколадне і полуничне.

Сьогодні існують сотні видів морозива, в тому числі морозиво з рибою, морозиво з овочами, морозиво зі свинячими шкварками та інші.

Найпопулярнішими є такі види морозива або десерти на його основі :

• Пломбір (Glace Plombières)

• Ескімо

• Крем-брюле (crème brûlée)

• Афогато (affogato)

• Семіфредо (semifreddo)

• Сорбет (sorbet)

• Керчех

У 100 грамах морозива міститься від 100 до 200 калорій (залежить від добавок).

У морозиві міститься безліч корисних речовин: вітаміни, кальцій і фосфор, магній, амінокислоти білка та інші.

У невеликих кількостях, морозиво підвищує настрій: воно сприяє збільшенню кількості серотоніну, який називають гормоном щастя.

Крім того, у багатьох людей смак морозива асоціюється з дитинством, отже — з позитивними емоціями.

Корисним для шлунку і кишечника вважається морозиво з йогурту. Таке морозиво можна зберігати до 3 місяців, при цьому збережуться всі корисні властивості йогурту.

Отож, морозиво – улюблений холодний десерт всіх часів і народів, окрім своїх чудових смакових властивостей має ще й цікаву історію, яка нараховує аж п’ять тисяч років.

Кiлькiсть переглядiв: 175

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.