День морозива
10 червня — Всесвітній день морозива.
Його вирішено було відзначати цього дня, оскільки збереглися дані, що саме з 10 червня морозиво почали продавати у роздрібній торгівлі.
Точна ж дата появи цих ласощів невідома, бо ще в стародавні часи люди навчилися змішувати фруктовий сік із льодом, що теж можна назвати одним із різновидів морозива.
За право називатися батьками морозива можуть поборотись кілька народів.
У першу чергу, китайці — саме вони першими почали робити солодкий лід, рецепт якого тримали у суворій таємниці.
Китайці вважали, що ремесла виробництва шовку й морозива принесуть їм світову славу.
З шовком так і вийшло.
А стосовно морозива вони прорахувалися.
У китайців цей засіб від спеки перейняли араби, індуси, перси.
У IV столітті до н. е. Олександр Македонський, який погано переносив спеку, вживав фруктові соки зі снігом, який доставляли з гірських вершин раби.
Любив морозиво і римський імператор Нерон (1 століття н. е.).
У Русі, де також ніхто не знав нічого про китайське морозиво, набув поширення спосіб приготування холодного десерту: заморожене молоко дрібно стругали й перемішували зі свіжими ягодами.
Трохи пізніше почали заморожувати сир, вершки й додавати сухі родзинки чи абрикоси.
У ХІІІ столітті італійський мандрівник Марко Поло привіз у Європу кілька способів приготування невідомої доти страви.
Влітку 1660 італієць Франческо Прокопіо відкрив у Парижі продаж морозива і став першим європейським морозивником.
Незабаром морозиво підкорило увесь світ.
З 1750 року у Франції почали виготовляти цю страву, яка швидко став улюбленою цілорічно.
У США перше згадування про відкритий продаж морозива зустрічаємо в травні 1777 року.
Виробництво його стрімко зросло наприкінці XIX століття, коли з'явилися досконалі холодильні машини.
Словом, морозиво — продукт міжнародний.
Слов'яни принесли в спосіб приготування страви різноманітні наповнювачі, в Західній Європі винайшли безліч промислових способів його виробництва, американці придумали самодій для виробництва вафельних чашечок та ескімо (морозиво на паличці, глазуроване шоколадом).
1851 року в Балтиморі молочар Джекоб Фуссель заснував перше у світі виробництво з виготовлення морозива.
Найпопулярніше морозиво — ванільне, за ним йдуть вершкове, шоколадне і полуничне.
Сьогодні існують сотні видів морозива, в тому числі морозиво з рибою, морозиво з овочами, морозиво зі свинячими шкварками та інші.
Найпопулярнішими є такі види морозива або десерти на його основі :
• Пломбір (Glace Plombières)
• Ескімо
• Крем-брюле (crème brûlée)
• Афогато (affogato)
• Семіфредо (semifreddo)
• Сорбет (sorbet)
• Керчех
У 100 грамах морозива міститься від 100 до 200 калорій (залежить від добавок).
У морозиві міститься безліч корисних речовин: вітаміни, кальцій і фосфор, магній, амінокислоти білка та інші.
У невеликих кількостях, морозиво підвищує настрій: воно сприяє збільшенню кількості серотоніну, який називають гормоном щастя.
Крім того, у багатьох людей смак морозива асоціюється з дитинством, отже — з позитивними емоціями.
Корисним для шлунку і кишечника вважається морозиво з йогурту. Таке морозиво можна зберігати до 3 місяців, при цьому збережуться всі корисні властивості йогурту.
Отож, морозиво – улюблений холодний десерт всіх часів і народів, окрім своїх чудових смакових властивостей має ще й цікаву історію, яка нараховує аж п’ять тисяч років.
Коментарi