Пізнавальні ігри для дітей

Дитячий розвиток починається з народження. Маленькі діти стрімко розвиваються вже з перших місяців життя. Основною діяльністю дітей дошкільного віку є гра, через яку і відбувається знайомство та сприймання навколишнього світу.

Звичайно, кожна дитина розвивається по-різному: одні починають рано читати, а у інших переважає фізичний розвиток. Однак, загалом, підбираючи розвиваючі ігри для дошкільнят, найбільшу увагу треба звертати на вік. Обираючи ту чи іншу іграшку, треба пам’ятати про навички дитини та вже засвоєні вміння. Отож, розглянемо, як правильно підібрати розвиваючі ігри відповідно до віку дитини.

Розвиваючі ігри для малюків.
Сприймання новонароджених тільки починає розвиватися, тому для цього віку рекомендують іграшки, які мають легку вагу, не містять дрібних деталей, а також вони повинні бути безпечними та без запаху. Діти до 1 року реагують на яскраві предмети, які створюють певний шум, однак при виборі такої іграшки варто звернути увагу на звук та рівень гучності. Слід врахувати, що в цей період у малечі починають прорізатися перші зубки, тому зверніть увагу на спеціальні іграшки-масажери для ясен. В період розвитку від народження до року найбільш актуальними є брязкальця та спеціальні розвиваючі м’які килимки, від яких малеча просто в захваті.

Іграшки для дітей від 1 до 3 років.
Дитина в такому віці вже впевнено володіє власним тілом, вміє взаємодіяти з навколишнім світом та здатна діяти більш усвідомлено, тому цей період вважається сприятливим для розвитку та навчання. Розвиваючі ігри для діток 1-3 років повинні мати певну спрямованість - вивчення кольорів, форм, звуків тварин тощо. Також в цей період не потрібно забувати про розвиток дрібної моторики. Для цього ідеально підходять пазли, кубики, пірамідки, застібки, ляльки, м’які іграшки та м’які книжечки з малюнками. Велику популярність на сьогодні здобули так звані "бізіборди," в яких компонуються завдання різного типу, закріплені на одній панелі.

Пізнавальні ігри для дітей 3 - 4 років мають творчий характер. Для дітлахів такого віку цікавими будуть ігри, де потрібно самому придумувати сюжет і розвиток подій, а також ігри, спрямовані на розвиток логіки та пізнання навколишнього світу. Тому найкраще підійдуть набори для творчості (пластилін, фарби, кінетичний пісок тощо), пазли, головоломки, лялькові театри та подібне.

Діти 5-6 років уже здатні аналізувати свою діяльність та діяти більш усвідомлено, тому ігрові завдання стають складнішими. У цьому віці відбувається усвідомлення своєї та протилежної статі, тому і іграшки слід підбирати відповідні. Для 5-6-річок підійдуть головоломки, пазли з більшою кількістю елементів, конструктори і тому подібне.

Слід зазначити, що дітям цікаві ті ігри, які моделюють життя дорослих: кухня, набори для прибирання, будівництва чи ремонту, а також ігри, пов’язані з професією.

/Files/images/tematichn_tijn/lyutiy/лютий2.jpg/Files/images/tematichn_tijn/lyutiy/лютий14.jpg /Files/images/tematichn_tijn/lyutiy/лютий6.jpg /Files/images/tematichn_tijn/lyutiy/лютий7.jpg/Files/images/tematichn_tijn/lyutiy/лютий17.jpg /Files/images/tematichn_tijn/lyutiy/лютий8.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 56

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.