Що треба знати про ГРИП

/Files/images/medsestra/грип.jpg

Грип небезпечний своїми ускладненнями. Якщо Ви захворіли, викликайте лікаря додому й ретельно виконуйте всі його поради. Не займайтесь самолікуванням!

Грип – одна з найбільш поширених заразних хвороб. Збудник грипу – вірус, який міститься на слизових оболонках порожнини рота і носа хворого на грип. Хвороба передається з найдрібнішими краплинами слини, слизу, які виділяються під час кашлю, чхання, розмови. Грипом можна заразитися через предмети, якими користується хворий (носова хустка, рушник, посуд), через потиск рук, поцілунки.
При перших ознаках грипу (чхання, нежить, головний біль, нездужання, підвищення температури) хворого слід ізолювати від зорових, виділити йому окреме ліжко, білизну, рушник, посуд і викликати лікаря. Хворий повинен суворо дотримуватись постільного режиму і виконувати призначення лікаря.
Приміщення, де перебуває хворий, слід не менше 3-4 разів на день провітрювати протягом 15-20 хвилин, щодня прибирати вологим способом, використовуючи 0,1 % розчин дезактину. Посуд, яким користувався хворий, обов'язково кип'ятити. Членам сім'ї, які доглядають хворого, необхідно закривати ніс і рот маскою з декількох шарів марлі, котру щоденно пропрасовують гарячою праскою.
При кашлі і чханні прикривайте рот і ніс хусточкою!

Запобігайте поширенню грипу.

/Files/images/medsestra/грип 1.jpg

Профілактика та лікування ГРВІ у дітей

Основні принципи лікування дітей з ГРВІ:

- застосування етіотропних, противірусних препаратів, індукторів інтерферонів;

- температура приміщення, в якому перебуває хворий, повинна бути в межах 22-24 градуси за Цельсієм;

- при ГРВІ однаково небезпечним є як переохолодження хворого, так і перегрівання. Сильне закутування може викликати підвищення температури тіла;

- Необхідною умовою лікування ГРВІ є часте провітрювання приміщень, але за умови відсутності протягів;

- Харчування хворого повинне бути повноцінним та легко засвоюваним і складатися переважно з фруктів, овочів, каш, риби. М`ясні, смажені, жирні, гострі блюда можуть викликати підвищення температури тіла хворого;

- Дитина повинна багато пити: соки, морси, компоти, чай з лимоном, малиною, калиною, мінеральна столова вода без газу;

- Застосування рослинних адаптогенів ( ехінацея, елеутерокок тощо ) і полівітамінів за призначенням лікаря протягом усього періоду хвороби і ще протягом тижня після видужання;

- Лікування окремихсимптомів ГРВІ:

1) зниження температури тіла, що вище 38-38,5 градусів Цельсія. Для цього доцільніше використати парацетамол або ібупрофен.

2) Ліквідація закладеності носа. Це може бути здійснено шляхом закапування у носові ходи теплого фізіологічного розчину, дитячих крапель для носа.

3) Використання відхаркувальних засобів і препаратів, що розріджують мокротиння, адаптованих для дітей.

Профілактика ГРВІ у дітей:

1.Вакцинація проти грипу.

2.Повноцінне харчування із включенням у раціон достатньої кількості овочів і фруктів, вітамінів.

3.Поступове загартування з використанням фізичних вправ і водних процедур.

4.Включення в раціон харчування, особливо в сезон підйому ГРВІ, природних фітонцидів – часнику і цибулі.

5.Постійне провітрювання приміщень та їх вологе прибирання. Регулювання вологості повітря в приміщеннях є одним з важливих способів профілактики ГРВІ. Встановлено, що максимальна інактивація вірусу парагрипу відбувається при вологості повітря 80%, грипу – при вологості повітря 50%, респіраторно-синцитіального вірусу – при вологості повітря від 30% до 80%.

6.Проведення перед осінньо-зимовим сезоном загальнозміцнюючих курсів рослинними адаптогенами ( ехінацея, елеутерокок тощо ) і полівітамінами.

/Files/images/medsestra/грип 2.jpg Важливо!

Всі медикаменти повинні вживатись лише за призначенням лікаря у відповідності з віком та станом дитини.

Кiлькiсть переглядiв: 557

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.