Зима на носі….Нумо утеплятися!

Зима на носі….Нумо утеплятися!

Дитинство – це чарівна пора, в якій немає похмурих днів, холодних вітрів або неприємного дощу. Діти люблять гратися на вулиці при будь-якій погоді. Тому завдання батьків – підібрати правильний сезонний одяг, щоб їхня малеча могла радіти життю, не замислюючись про погоду.

З приходом холодів та наближенням зими, найсуворішої пори року, чк ніколи нам всім слід попіклуватися про власне утеплення, що вже говорити про малечу. Звісно якісний, сезонний, правильно підібраний дитячий одяг сприятиме гарному самопочуттю дитини під час прогулянки в дитсадочку та поза ним.

Правильний одяг легко і швидко знімається і одягається, що сприяє розвитку самостійності і підвищенню самооцінки дитини, не містить складних застібок і шнурівок, а також відповідає погодним умовам та розміру дитини.

З приходом зими ми починаємо менше бувати на вулиці: холодно, слизько, неприємно. Однак перебування на свіжому повітрі, різні погодні умови та рухова активність дуже важливі для зміцнення імунітету дитини та протидії інфекціям.

У прохолодну погоду,таку як маємо зараз, а також взимку при відсутності сильних морозів дітям рекомендується носити в’язані шапки, добре прикривають лоб і вуха. Але незабаром ймовірні сильні морози, тож для щільного прилягання під теплу шапку слід надягати тонку трикотажну шапочку з вушками, яка зав’язується під підборіддям. Добрим захистом від вітру служить капюшон куртки, надітий поверх шапки.

В умовах часто мінливої погоди не може бути універсального зимового або осіннього одягу. Одяг дитині потрібно підбирати щодня, залежно від температури повітря, вологості і сили вітру.

Яких правил потрібно дотримуватися під час збирання на зимову прогулянку?

1) Враховувати фізіологічні особливості дитини (пришвидшений теплообмін)

Шкіра дитини є тоншою, ніж у дорослого, а ще в ній більше потових залоз. Відповідно, теплообмін у дітей відбувається швидше та інтенсивніше, ніж у дорослих. Особливо йде мова про активні фізичні шгри на подвір’ї Тому дуже важливо, щоб одяг дитини активно відводив надлишок тепла та вологи. З цією функцією здатні впоратися речі, у складі яких є синтетичні матеріали.

А бавовняні речі, повністю вбираючи вологу, порушують процес циркуляції повітря, тим самим провокуючи перегрів. Також варто розуміти, що поки одягнена дитина чекає вас, вона може спітніти, а потім переохолодитися на вулиці. Тому варто спочатку одягатися батькам чи то вихователю, а потім — збирати дитину.

2) Одягати дитину в декілька шарів одягу

Одяг на зимову прогулянку має складатися з декількох шарів (наприклад, термобілизна, кофтинка, комбінезон). Спеціалісти відзначають: зігріває не власне утеплювач в одязі, а повітря між його волокнами та шарами одягу. Саме тому всі рекомендації про те, як правильно одягнути дитину взимку, ґрунтуються на принципі багатошаровості. Найкращим варіантом верхнього одягу для холодної пори року лікарі та батьки вважають комбінезон (суцільний чи з двох частин). Це — найбільш зручний і практичний варіант. Обираючи роздільний варіант комбінезона, звертайте увагу на довжину куртки, (спинка не має оголюватися, коли дитина піднімає руки вгору). Завдяки цьому дитина не змерзне потім на вулиці, звикнувши до надмірного тепла в приміщенні.

3) Підбирати одяг та взуття за розміром (а не «на виріст»)

Одяг має бути достатньо вільним, аби не стримувати рухів дитини. Водночас, він має бути не дуже просторим, щоб під нього не «задував вітерець». А от занадто тісне взуття зменшує кровообіг у стопах та сприяє їхньому переохолодженню.

4) Орієнтуватися на активність дитини («плюс один, мінус один»)

Якщо під час прогулянки дитина буде постійно сидіти на санчатах або у візку, якщо по своїй природі дитина малорухлива, рекомендується одягати на неї на один шар трикотажного одягу більше, ніж на себе. Якщо дитина буде активно рухатися, варто одягнути на неї на одну річ менше, ніж на себе.

5) Використовувати термобілизну

Лікарі рекомендують батькам використовувати для малюків до півтора року, які лежать під час прогулянки у візку, і не дуже активним старшим дітям теплозберігальну або комбіновану термобілизну (ідеальне поєднання — вовна і поліестер). Для малюків дуже рухливих та більш старшого віку педіатри радять комбінований одяг (причому, що більша активність дитини, тим більше в відсотковому співвідношенні річ має містити синтетики, яка активно відводить вологу).

6) Не закривати рот і ніс шарфом

Не варто на обличчя дитини зав’язувати шарф, адже

через промоклу тканину від теплого дихання їй доведеться вдихати вологе холодне повітря, а це збільшує ризик застудитися. Тим більше після активних фізичних вправ дихання пришвидшується, температура тіла підіймається, а вологий шарф сприятиме накопиченню вологи в дихальних шляхах.

Спеціалісти також запевняють, що не потрібно надто укутувати шию дитини. Адже по ній проходять великі вени й артерії, що розширюються від надлишкового тепла. Відповідно, до голови та шиї посилюється приплив крові. Як наслідок — перегрів, підвищене потовиділення. До того ж, цей приплив здійснюється за рахунок відтоку від верхніх та нижніх кінцівок, і там настає переохолодження.

7) Подбати про комфорт ніжок

Купуючи зимове взуття, переконайтеся, щоб воно було досить вільним, і в нього могли поміститися теплі шкарпетки (наприклад, вовняні). Також важливо мінімізувати ризик падіння — найбільш частої причини зимових травм. Придивіться до взуття з рельєфною підошвою, яка допоможе уникнути зайвого ковзання.

Для прогулянок в колясці у морозну погоду може знадобитися спальний мішок. Він добре зігріває дитину, забезпечуючи свободу руху.

8) Не забути про рукавиці/рукавички

Рукавиці (ті, що мають два відділення: одне — для великого пальця, друге — для всіх інших пальців) ефективніше зберігають тепло рук, ніж рукавички, оскільки окремо пальці швидко замерзають. Однак багатьом рукавички здаються зручнішими. Радимо на прогулянку взяти з собою запасні рукавиці або купити водонепроникні рукавички. Адже під час активних ігор (сніжки, катання з гірки, ліплення сніговика) дитина може переохолодити ручки від мокрих рукавиць.

9) Подбати про безпеку дитини

Рекомендуємо зняти з одягу шнурівки, які можуть зачепитися за гілки дерев чи за предмети, якими буде гратися дитина. Взуття для діток молодшого віку краще обирайте з липучками.

Важливий нюанс для одягу, призначеного для зимової вечірньої прогулянки, — вставки, що відбивають світло.

Як зрозуміти, що дитині тепло на прогулянці?

Навіть якщо ви одягнули малюка за всіма правилами, на прогулянці потрібно все одно стежити за тим, щоб дитина не замерзла і не перегрілася. Дитина до 2-3 років не може сказати, що їй холодно. Адже вона ще не навчилася розрізняти свої відчуття та озвучувати їх, а система терморегуляції в неї ще не сформувалася остаточно. Тому час від часу перевіряйте на дотик шкіру дитини. Ознаками нормального стану є:

• рум’яні щоки (рум’янець свідчить про те, що кров добре циркулює в судинах);

• прохолодні (не крижані) ніс та щоки;

• в міру прохолодні кисті рук, сідниці і спина;

Перегрів дитини допоможуть визначити наступні ознаки:

• тепле обличчя при вуличній температурі нижче −8°С;

• занадто теплі та вологі шия і спина;

• надто теплі руки і ноги.

Під час прогулянки регулярно перевіряйте, чи одяг на дитині є сухим та теплим. Якщо куртка, штани або взуття намокли, дитину потрібно відразу завести в тепле приміщення та обігріти.

Як розпізнати ознаки переохолодження дитини?

Як показує досвід не рекомендується гуляти і гратися з дітьми надворі при температурі −10°С, оскільки тоді шкіра замерзає за хвилини. Але всі ми розуміємо, що бувають різні обставини і дитині може загрожувати переохолодження. Тож сигналами явного переохолодження є:

• червоний ніс і бліді щоки;

• холодні шия, перенісся і руки вище кисті;

• крижані ноги.

В дітей переохолодження може статися швидше, ніж у дорослих. Коли воно починається, дитина починає тремтіти, стає сонною і незграбною, а її мова може стати незрозумілою. У складніших випадках — знижується температура тіла. Якщо ви запідозрили в дитини переохолодження, відразу зателефонуйте 103. Поки швидка їде, зайдіть в тепле приміщення, зніміть з дитини мокрий одяг і загорніть її у ковдру чи інший теплий одяг.

Загалом активні( чи не дуже) прогулянку в холодний зимовий період надзвичайно корисні, бажані та надають дітям позитиву та бадьорості. Вони завжди надзвичайно чекають прогулянок на свіжому повітрі. Але забезпечити такі виходи на вулицю, які б сприяли покращенню здоровя та самопочуття , а не навпаки, привести до хвороб, маємо саме ми з вами, дорогі батьки. Отож попіклуймося разом про комфорт, тепло та радість наших малят під час морозяних активностей.

Бажаємо вашим діткам здоров’я і приємних зимових прогулянок!

/Files/images/tematichn_tijn/listopad/IMG-e2a6ba24e0c1a5a58b9e551b38e925ea-V.jpg/Files/images/tematichn_tijn/listopad/IMG-2f715f3bcae7ab917aaf81bd0991a4ef-V.jpg/Files/images/tematichn_tijn/listopad/IMG-e106af397397ac66bede04e8fad09cb8-V.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 34

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.