Прогулянці "Так чи Ні?"

Якщо дитина залишилась вдома

Прогулянці “ Так чи Ні”?

Зима в самому розпалі, відповідно бажання дітей бавитися надворі чи то в садку, чи то вдома нікуди не ділося. Звісно, перебуваючи у закладі дошкільної освіти, діти дотримуються режиму дня, тож прогулянка та фізична активність на свіжому повітрі малятам забезпечена вихователями та інструктором з фізкультури. Але наближаються вихідні та святкові дні, коли діти залишаються вдома. Чи можна пропустити прогулянку? Чи відіграє зимове повітря важливу роль у забезпеченні здоров’я дитини? Давайте розберемося.

Перебування дітей у зимовий період на прогулянці є обов’язковим та має велике значення для фізичного розвитку дошкільника. Прогулянка є першим і найбільш доступним засобом загартовування дитячого організму. Вона сприяє підвищенню його витривалості і стійкості до несприятливих впливів зовнішнього середовища, особливо до простудних захворювань. На прогулянці діти грають, багато рухаються. Рухи підсилюють обмін речовин, кровообіг, газообмін, покращують апетит. Діти вчаться долати різні перешкоди, стають більш рухливими, спритними, сміливими, витривалими. У них виробляються рухові вміння та навички, зміцнюється м'язова система, підвищується життєвий тонус. Прогулянка сприяє розумовому розвитку, оскільки діти отримують багато нових вражень і знань про навколишній світ.

Взимку варто виходити з дітьми на прогулянку на подвір'я, пройтись в парку, дитячий майданчик чи просто спокійно походити навколо будинку. В будь-якому випадку ми вдихаємо повітря насичене киснем, що вже покращує наше самопочуття. Що вже говорити про помірні фізичні навантаження (відповідно віку та погодним умовам). Доречно планувати ходьбу, метання в ціль, катання на санчатах, лижах та ковзанах. Широко застосовуються рухливі ігри. Якщо дозволяють погодні умови.

Аби діти охоче збиралися на прогулянку, зацікавте їх розповіддю про те, чим вони займатимуться на свіжому повітрі. Гарний настрій у поєднанні з фізичними вправами поліпшує загальне самопочуття дітей.

Зміст зимових прогулянок продумуйте заздалегідь. У морозні дні розпочніть прогулянку із рухливих ігор, елементами яких можуть бути:

• ходьба

• стрибки

• біг

• метання сніжок.

Обираючи такі ігри, враховуйте вік дітей та фізичне навантаження, адже зимовий одяг значно обмежує рухи дітей. У сніжну погоду організовуйте малорухливі ігри, що не потребують великого простору. Такі ігри активізують дітей для подальшої рухової активності та запобігають втраті тепла.

Значне місце на прогулянці відводиться вправам спортивного характеру, які планують залежно від періоду року: взимку - катання на санчатах, ковзання на льодових доріжках; ходьба на лижах. Спортивні розваги значно урізноманітнюють діяльність дошкільників під час зимових прогулянок. Регулярно впроваджуючи їх під час прогулянок, можна істотно активізувати рухову діяльність дітей, особливо в несприятливих погодних умовах (низька температура, сніг). Щоб прогулянка була цікавою, зимова ділянка має бути добре обладнана. Виносним матеріалом (санки для дітей та ляльок, прапорці, кошики, носилки для снігу, султанчики, печатки, палички для малювання на снігу, вертушки, лопати та совочки для снігу) та сніговими спорудами (скульптури, гірки, тунелі).

Важливим моментом у розподілі ігор та вправ під час прогулянок є чергування фізичного навантаження з відпочинком, більш інтенсивних фізичних вправ з менш рухливими. Намагаючись збагатити прогулянки рухливими іграми та фізичними вправами, треба пам'ятати, що рухову активність дітей наприкінці її слід знижувати. Тому незалежно від змісту ранкової прогулянки за 10-15 хвилин до її закінчення рухливість дітей обмежується. Цим забезпечується спокійний перехід їх до обіду та денного сну.

Батькам потрібно добре знати стан здоров'я, фізичний розвиток, рухову підготовленість, особливості поведінки та інші показники індивідуального розвитку своєї дитини. У процесі самостійної рухової діяльності діти в основному самі регулюють фізичне навантаження, змінюючи більш інтенсивні рухи менш інтенсивними і за необхідності роблять паузи. Однак слід спостерігати за станом самопочуття дітей. Зимові прогулянки мають сприяти оздоровленню дітей, а не спричиняти застуду, обмороження або травми. Тому під час прогулянки не залишайте дітей без нагляду.

Доглянута територія — важлива умова безпечної зимової прогулянки. Аби діти не поранилися різними предметами, що можуть бути в снігу, — цвяхи, скло, бурульки, обстежте територію. Доріжки, сходи будівлі, майданчики регулярно очищуйте від снігу та криги, дах і навіси — від бурульок. Якщо дитина все ж травмувалася або в неї виникли ознаки обмороження, надайте їй домедичну допомогу або зверніться до медичного працівника.

Звертайте увагу дошкільників на те, що бурульки на дахах будівель є небезпечними для людини. Під час зимової прогулянки, зокрема під час спостереження за зимовими пейзажами, застерігайте малюків, що не можна збивати бурульки, брати їх до рота, а головне — ходити під будинком, де вони «ростуть». Розкажіть дітям і про природу цього явища.

Стежте, аби діти під час прогулянки дихали носом. Таке дихання запобігає захворюванням носо- та ротоглотки. Також уникайте ігор, під час яких дітям потрібно розмовляти на повний голос. Особливу увагу приділіть якщо, ваша дитина часто хворіє. Для таких малюків небажані вправи з різкою зміною положення тіла.

Організовуючи зимові прогулянки, виховуйте в дітей обачливість і обережність. Адже дошкільники повинні вміти контролювати свої бажання і не ризикувати життям та здоров’ям. У цьому допоможуть:

• повчальні бесіди

• читання творів художньої літератури

• перегляд та обговорення мультфільмів і документальних фільмів

• створення штучних ситуацій небезпеки та їх розв’язання.

Всі ми зацікавлені в збереженні здоров'я підростаючого покоління, в гарному настої наших діток, їх бадьорості та зростанні. Кожного дня ми з вами, батьки, трудимося задля наших малят. Така незначна здавалося б прогулянка, гра, бесіда на дворі значно збагатить розвиток дитини, покращить самопочуття та настрій. Отож, якщо ви сумніваєтесь піти чи не піти на прогулянку, краще сходіть, і ваші діти будуть вам вдячними.

/Files/images/tematichn_tijn/gruden/прогулянка 1.jpg/Files/images/tematichn_tijn/gruden/прогулянка 2.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 38

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.