Повернутися до звичайного режиму

Де коза ходить - там жито родить

Тиждень по коляді, напередодні Нового року – Щедрий вечір, або день преподобної Меланії. Знайомство дітей з особливостями його святкування відбулося під час традиційного театралізованого обряду “Де коза ходить, там жито родить”. Це веселе дійство у відповідних костюмах і масках, проведене педагогами закладу дошкільної освіти, . В цей вечір ватаги дівчат і дітей ходять по хатах і щедрують. Молодь водить Меланку (переодягненого у дівочий одяг хлопця).

13 січня православні українці відзначають Щедрий вечір та Маланки, а 14-го –свято Василя. Це другі за значенням зимові свята після Різдва Христового. За давніми звичаями ці дні проходять в обрядових вертепах із колядками та щедрівками.

З метою відродження та збереження традицій різдвяно-новорічного циклу, педагоги закладу дошкільної освіти №19 показали обряд водіння кози. У театралізованому обряді були задіяні вихованці старшої групи.

Під час вертепного дійства звучали колядки, щедрівки, віншування та привітання. Виступ доповнювали яскраві тематичні костюми. Глядачі із задоволенням спостерігали за тим, як усі старанно виконували свої ролі. Та, мабуть, найбільше усіх захопила кізонька, яка і танцювала, і вмирала, і оживала на сцені.

Учасники відповідально поставилися до виступу, показали справжню акторську майстерність та артистизм. Їм вдалося створити передсвятковий настрій і привітати усіх з наступаючими святами. Обрядове дійство розвеселило і порадувало як учасників, так і слухачів. Після завершення виступу, ватага щедрувальників віншувала добробут у кожній групі, кожному кабінеті дитячого садочку.

Можна з впевненістю стверджувати, що всі присутні отримали задоволення, позитивні емоції і розуміння того, що різдвяні свята відображають українську суть, а головне – наші традиції. Тож, дай Боже, усім дочекатися у здоров’ї наступних свят!

/Files/images/noviy_rk/IMG_5689.JPG /Files/images/noviy_rk/IMG_5691.JPG /Files/images/noviy_rk/IMG_5695.JPG /Files/images/noviy_rk/IMG_5700.JPG /Files/images/noviy_rk/IMG_5706.JPG /Files/images/noviy_rk/IMG_5708.JPG /Files/images/noviy_rk/IMG_5717.JPG /Files/images/noviy_rk/IMG_5731.JPG /Files/images/noviy_rk/IMG_5742.JPG

Кiлькiсть переглядiв: 203

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.